• Gelre FA

De nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) 2020

Bijgewerkt op: 6 nov 2019

Deze blog gaat over de verandering in de omzetbelasting met de komst van een nieuwe KOR per 1 januari 2020: de OVOB.


Wil je gebruik maken van de OVOB vanaf 2020? Dan dien je dit vóór 20 november 2019 zelf door te geven aan de Belastingdienst. Om een goede beslissing te kunnen nemen, is het belangrijk om te weten wat de regeling inhoudt. we hebben daarom de feiten voor je op een rijtje gezet.

Let op: de nieuwe KOR-regeling is volgens ons voor weinig ondernemers gunstig.


Waar staat OVOB voor?

De afkorting OVOB staat voor Omzet gerelateerde Vrijstelling van OmzetBelasting.


Eenmanszaken, v.o.f., bv, nv, stichtingen en verenigingen kunnen de OVOB aanvragen.

Voorwaarde is een maximale jaaromzet van € 20.000.

Deelname is niet verplicht, je moet zelf een verzoek indienen.

Bij goedkeuring van het verzoek is de duur 3 jaar (de verwachting dient dus te zijn dat je gedurende deze 3 jaren geen hogere omzet dan € 20.000 per jaar hebt).

Wanneer het verzoek is goedgekeurd krijg je vrijstelling van btw.


Wat houdt vrijstelling van btw in?

Op verkoopfacturen wordt geen btw in rekening gebracht en je hoeft geen btw af te dragen. Daar staat tegenover dat je de btw (voorbelasting) die in rekening is gebracht op de inkoopfacturen niet kan terugvragen. Het grote voordeel wat de Belastingdienst hiermee wil geven is dat je geen btw-aangifte hoeft te doen en hiermee dus een verlaging van de administratieve lasten.


Maar let op: Er blijft een beperkte administratieplicht, omdat je toch moet berekenen en verantwoorden wat je in een jaar hebt verdiend en waarover inkomstenbelasting verschuldigd is.

Bij inkopen uit het buitenland waarbij geen btw op de factuur staat vermeld én de btw is verlegd naar jou, dien je toch een btw-aangifte te doen. En je moet de btw alsnog betalen. Voorbeelden hiervan zijn Facebook- en Google-facturen.

De Belastingdienst zal hierop gaan controleren.


Wat gebeurt er wanneer je omzet toch de € 20.000 passeert?

Vanaf dat moment is de btw-plicht weer van toepassing. Via het afmeldformulier dien je de Belastingdienst hiervan direct op de hoogte te stellen. Ook de ontheffing van administratieve verplichtingen komt dan te vervallen.

LET OP: je mag dan ook 3 jaar niet meedoen met de nieuwe KOR.


In de praktijk:

Stel je verleent diensten aan andere ondernemers.


2019

Verkoopfactuur € 100 + 21% btw = € 121,00

Inkoopfactuur € 10 + 21% btw = € 12,10

Resultaat € 100 - € 10 = € 90

Btw-afdracht € 21 - € 2,10 = € 18,90


Op de verkoopfactuur vermeerder je je tarief met de btw en de btw van je kosten trek je af in de btw-aangifte. De btw heeft geen invloed op je resultaat.


2020 bij keuze voor de OVOB

Verkoopfactuur € 100

Inkoopfactuur € 10 + 21% btw = € 12,10 (de btw is niet aftrekbaar)

Resultaat € 100 - € 12,10 = € 87,90


In de nieuwe regeling mag je geen btw op de factuur vermelden én je mag de btw van je kosten niet meer aftrekken. Nu gaat de btw wel invloed hebben op je resultaat. Jouw zakelijke klant zal nu niet akkoord gaan met een verkoopfactuur van € 121, want je mag geen btw vermelden en dat betekent dat je klant geen btw van jouw factuur kan aftrekken. Dat zou dus een prijsverhoging van 21% inhouden.

Heb je bijna alleen zakelijk klanten? Dan is de nieuwe regeling financieel niet gunstig voor je. Je kan je prijzen wellicht iets verhogen, maar zelden met 21% en je kan de btw van je kosten niet meer aftrekken.

Het tijdsvoordeel dat je hebt als je de btw-aangifte niet meer ieder kwartaal hoeft te doen, is beperkt. En uiteindelijk heb je toch een administratie bij te houden om je resultaat voor de aangifte inkomstenbelasting te kunnen bepalen.

Alleen klanten die de btw niet kunnen aftrekken, meestal particulieren, zullen geen bezwaar maken dat er geen btw op de factuur vermeld staat. In dat geval kan een ondernemer wel de oude factuurbedragen aanhouden en het btw-voordeel voor zichzelf behouden. Ondernemers waar dit van toepassing kan zijn: pedicures, schoonheidsspecialistes, thuiskappers met een omzet tot € 20.000.


Conclusie:

De nieuwe KOR-regeling is voor de grootste groep ondernemers financieel onvoordelig.


Tips voor als je wel gebruik wilt maken van de OVOB

Heb je een btw-nummer, dan is het verstandig om alle buitenlandse leveranciers erop te attenderen dat het btw-nummer niet meer van toepassing is. Doe je dit niet, dan blijf je facturen krijgen waarop de btw verlegd is en moet je in Nederland btw afdragen. In plaats daarvan komt de buitenlandse btw op de inkoopfacturen te staan. Je betaalt de inkoopfactuur inclusief btw en hoeft dan niet de btw als verlegd aan te geven.


Wil je nog grote investeringen doen? Dan beter dit jaar dan volgend jaar in verband met de aftrekbaarheid van de btw.


Het is mogelijk dat de eerder afgetrokken btw over investeringen verrekend moet worden. Echter wanneer dit bedrag onder de € 500 blijft, hoeft de btw niet herzien te worden.


Eén ding is zeker, het is er niet overzichtelijker op geworden. Hopelijk hebben we met bovenstaande toch een beetje duidelijkheid kunnen scheppen.


Vragen? Dan vernemen wij deze natuurlijk graag.
79 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven